* NIEUWE FOTO’S KLOOSTERTUIN – pers

Hier zijn de hoge resolutie-foto’s speciaal voor de pers geselecteerd:collage-pers

De Kloostertuin:

  1. Ons terras (wachtend op een verrassende Ketelthee)
  2. Tussen de kruiden (aan ene kant van de boom)
  3. Tussen de kruiden (aan andere kant van dezelfde boom)
  4. Onder de Verhalenboom (op een afstandje)
  5. Onder de Verhalenboom (klaar om te luisteren naar verhalen)

Kloostertuin/ Theetuin: ‘Een echte ontmoeting geeft inspiratie’

* De Lunchboxx welkom in Kobus!

Paviljoen Kobus is teruggekomen van een winterslaap en heeft sinds kort een nieuwe bewoner, de naam is De Lunchboxx. Per heden spreken we niet meer alleen van Paviljoen Kobus, maar van De Lunchboxx in Paviljoen Kobus en deze situatie zal definitief zijn.

_MG_3829-800

 

De eigenaar en aanspreekpunt van De Lunchboxx in Paviljoen Kobus is Leo van Ruyven. Hij heeft al jaren in De Binckhorst mogen vertoeven met zijn lunchroom en daar een goede naamsbekendheid opgebouwd. De Lunchboxx ziet in de locatie van Paviljoen Kobus weer nieuwe mogelijkheden en behoudt daarnaast de sterke binding die het heeft met De Binckhorst.

De openingstijden van De Lunchboxx in Paviljoen Kobus zijn als volgt:

Maandag tot en met vrijdag: 09.00 tot 20.00
Zaterdag: 9.30 tot 20.00
Zondag 11.00 tot 20.00

De sluitingstijden zijn richttijden. De Lunchboxx in Paviljoen Kobus staat open voor reserveringen, ook na 20.00 uur. Kijk voor de mogelijkheden op de websites.

De Lunchboxx in Paviljoen Kobus heeft ook een ander telefoonnummer: namelijk 070 – 3355992. De website www.kobus.nu en social media www.facebook.com/paviljoenkobus en www.twitter.com/paviljoenkobus zullen hetzelfde blijven. De Lunchboxx heeft ook een eigen website www.delunchboxx.nl en facebookpagina www.facebook.com/delunchboxx.

De intentie is uitgesproken om later dit jaar de maatschappelijke functie weer in te vullen door het aanbieden van (leer)werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om een opstap te vormen naar het reguliere arbeidsproces.

We hopen u gauw te mogen verwelkomen in De Lunchboxx in Paviljoen Kobus!

* CE heeft een nieuwe keuken

Vanaf het begin dat Coöperatief Eigenwijzer gebruik mocht maken van het oude schoolgebouw aan de Ketelstraat stond er een oude keuken. Deze keuken was toe aan vernieuwing! Het begon eerst met een vaatwasser en een oven met gasfornuis. Uiteindelijk werd er afgelopen week een geheel nieuwe keuken geplaatst en dat valt iedereen meteen op! Hij is namelijk rood.

Deze keuken gaat gebruikt worden voor de toekomstige Theetuin die zich in de Kloostertuin gaat bevinden, maar ook voor de lunch en toekomstige projecten die binnenkort aangekondigd gaan worden. Coöperatief Eigenwijzer heeft grootste plannen en de eerste stappen zijn gezet!

* Stadstuin wordt Kloostertuin/ Theetuin

De afgelopen weken is er behoorlijk wat gebeurd in de toekomstige Kloostertuin en Theetuin van Coöperatief Eigenwijzer, de nieuwe functie van de Stadstuin. Allereerst is er ruimte en licht gemaakt door middel van het zagen van de berken begin maart. Deze bomen zorgden voor overlast bij de buren, maar ook een onveilige situatie. Na het verkrijgen van toestemming zijn de bomen tot twee meter boven de grond afgezaagd.

De stammen en takken moesten uiteindelijk verwerkt worden. Deels zijn de stammen opgestapeld om te drogen, deze stammen dienen nu als haardhout. Een ander deel is versnipperd en gestrooid op de bedden van de tuin.

De deelnemers hebben er een behoorlijke kluif aan gehad om dit alles weg te werken. Momenteel is men bezig met zaaien en binnen nu en twee weken zullen er planten geplaatst worden en uiteindelijk zal de Kloostertuin en Theetuin feestelijk geopend worden. De uitnodiging hiervoor volgt later op deze website.

De Stadstuin werd eerder gebruikt als biologische tuin en moestuin voor De Stadsboer. Sinds 2016 is het idee naar voren gebracht om het een andere functie te geven. De Kloostertuin wordt een ruimte voor bezinning en rust, maar ook een plek waar kruiden gaan groeien. De Theetuin bevindt zich in dezelfde tuin en biedt ruimte voor gasten die rustig willen genieten van een hapje en een drankje.

* Stadstuin lenteklaar dankzij NL doet!

Net zoals vorig jaar was er een NL Doet actie bij Coöperatief Eigenwijzer. Dit jaar was het plan om de tuin lenteklaar te maken, want de coöperatie heeft grote plannen voor de Stadstuin: allereerst zullen en bloemen en kruiden hier gegroeid worden, in plaats van de welbekende groente die De Stadsboer liet groeien de afgelopen jaren, en zal het een vorm krijgen van een kloostertuin. Daarnaast is de coöperatie van plan een theetuin te openen later dit jaar met zitplaatsen en mogelijkheden om tot rust te komen!

17 vrijwilligers staken op 11 maart 2016 hun handen uit hun mouwen om de tuin te schoffelen, hout van omgezaagde Berkenboompjes in stukjes te zagen en op te stapelen en onkruid en mos tussen de stenen uit te krijgen. In een paar uur tijd is er behoorlijk wat werk verzet, waarvoor wij de vrijwilligers heel hartelijk voor danken!

Wij hopen u binnenkort te mogen uitnodigen bij de opening van de theetuin.

* Nieuwe directeur voor CE

Coöperatief Eigenwijzer is het jaar 2016 begonnen met een nieuwe directeur. Per 4 januari jl. mag Tom van Alphen zich de directeur van dit wijkbedrijf in de Molenwijk in Den Haag noemen.

Tom van Alphen heeft grote plannen met Coöperatief Eigenwijzer: één van die plannen is om van dit wijkbedrijf een centraal punt te maken voor de Molenwijk en een voorbeeld te laten worden voor Den Haag en daarbuiten.

De achtergrond van Tom van Alphen is de gezondheidswereld, maar de afgelopen jaren is hij werkzaam geweest vanuit zijn eigen organisatieadviesbureau Regina Mundi. Hij zorgde er onder andere voor dat diverse bedrijven of werden gestart, of naar een succes geleid werden. Eén van zijn projecten is De Eetbare Stad, waar burgers participeren in de ontwikkeling van de stad, die daarbij als een constante voedselborn dient; een stad waar burgers samenwerken met respect voor elkaar.

Coöperatief Eigenwijzer (CE) is een wijkbedrijf dat zich bevindt aan de Ketelstraat 21-23 in de Molenwijk. CE heeft de afgelopen jaren zelf subbedrijven gestart, waaronder De Stadstuinbouw, het eerste wijkbedrijf dat door CE is opgericht. Een ander is Paviljoen Kobus, een horecagelegenheid aan de Trekvliet.

De Betovering 2015 in Paviljoen Kobus

In de herfstvakantie zal het internationaal kunstfestival voor de jeugd, De Betovering, plaatsvinden in Den Haag. Net zoals vorig jaar is er programma van De Betovering in Paviljoen Kobus (Laaktheater op locatie)!

Op zondag 18 oktober zal er een theatervoorstelling plaatsvinden ‘Er was weer… Sneeuwwitje’ voor kinderen in de leeftijd 4 tot en met 12 jaar. Er is een ochtend– en middagvoorstelling. Deze voorstellingen zijn gratis te bezoeken, maar er moet vooraf aangemeld worden wegens het feit dat er maar gelimiteerd plaats is in ons restaurant. Aanmelden kan via het Laaktheater: 070-3933348 of www.laaktheater.nl


Er-was-weer-4-En ze leefden nog lang en gelukkig. Einde. Nou niet helemaal. Want wat gebeurt er daarna? Hoe vergaat het Sneeuwwitje nu ze een prinses is en weg is bij de dwergen? Dat ze prinsessendingen moet leren en sommige dingen niet meer mag nu ze prinses is. De dwergen komen er achter dat het leven zonder Sneeuwwitje ook niet zo simpel is. Zij moeten met z’n zevenen weer voor zichzelf leren zorgen. Moet iedereen zich maar neerleggen bij zijn nieuwe leven? Of kunnen ze weer terug naar hoe het vroeger was?

THINK! maakt voorstellingen daar waar sprookjes eindigen. En zullen daarom altijd beginnen met: Er was weer….

Reserveer een plekje:
Ochtendvoorstelling: 11.00 – 11.35 uur | Meer informatie
Middagvoorstelling: 14.00 – 14.35 uur | Meer informatie

Meer informatie over De Betovering vind u hier.

Officiële Opening Natuurlijk Haags (28 mei 2015). Fotografie door Francisca Hagen

Vanaf 8 augustus: PlukZaterdag bij De Stadsboer op Natuurlijk Haags

Op het Natuurlijk Haags terrein, wat onlangs door wethouder Revis is geopend, doen wij – Coöperatief Eigenwijzer – aan stadslandbouw. Wij verbouwen diverse groenten als aardappelen, bieten, prei, bloem-, witte en rode kool, courgettes, aubergines, sperziebonen en kruiden als bieslook, koriander, munt, pepermunt, venkel en basilicum.

We telen natuurvriendelijk, dus geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Vrijwilliger stadslandbouw op Natuurlijk Haags

Komende zaterdagen, beginnend op 8 augustus 2015, van 13.00 tot 16.00 uur, nodigen we ieder uit die groenten wil komen plukken. We hanteren prijzen vergelijkbaar met die in de supermarkt. Bijvoorbeeld 1,10 euro voor een kilo aardappelen, een rode kool kost 1 euro, een bloemkool 75 cent. Zelf plukken, direct afrekenen is de formule. We hebben op dit moment aardappelen, rode kool, bloemkool, courgettes beschikbaar voor de pluk.

Bij de poort van het terrein heb je niet zomaar toegang. We hebben iemand staan bij de poort die u toelaat. Tot zaterdag!

Adres: Valutapad, Ypenburg, achter zwembad Hofbad.
Telefoon: 0644311857