Category Archives: Coöperatief Eigenwijzer

* Stadstuin lenteklaar dankzij NL doet!

Net zoals vorig jaar was er een NL Doet actie bij Coöperatief Eigenwijzer. Dit jaar was het plan om de tuin lenteklaar te maken, want de coöperatie heeft grote plannen voor de Stadstuin: allereerst zullen en bloemen en kruiden hier gegroeid worden, in plaats van de welbekende groente die De Stadsboer liet groeien de afgelopen jaren, en zal het een vorm krijgen van een kloostertuin. Daarnaast is de coöperatie van plan een theetuin te openen later dit jaar met zitplaatsen en mogelijkheden om tot rust te komen!

17 vrijwilligers staken op 11 maart 2016 hun handen uit hun mouwen om de tuin te schoffelen, hout van omgezaagde Berkenboompjes in stukjes te zagen en op te stapelen en onkruid en mos tussen de stenen uit te krijgen. In een paar uur tijd is er behoorlijk wat werk verzet, waarvoor wij de vrijwilligers heel hartelijk voor danken!

Wij hopen u binnenkort te mogen uitnodigen bij de opening van de theetuin.

* Nieuwe directeur voor CE

Coöperatief Eigenwijzer is het jaar 2016 begonnen met een nieuwe directeur. Per 4 januari jl. mag Tom van Alphen zich de directeur van dit wijkbedrijf in de Molenwijk in Den Haag noemen.

Tom van Alphen heeft grote plannen met Coöperatief Eigenwijzer: één van die plannen is om van dit wijkbedrijf een centraal punt te maken voor de Molenwijk en een voorbeeld te laten worden voor Den Haag en daarbuiten.

De achtergrond van Tom van Alphen is de gezondheidswereld, maar de afgelopen jaren is hij werkzaam geweest vanuit zijn eigen organisatieadviesbureau Regina Mundi. Hij zorgde er onder andere voor dat diverse bedrijven of werden gestart, of naar een succes geleid werden. Eén van zijn projecten is De Eetbare Stad, waar burgers participeren in de ontwikkeling van de stad, die daarbij als een constante voedselborn dient; een stad waar burgers samenwerken met respect voor elkaar.

Coöperatief Eigenwijzer (CE) is een wijkbedrijf dat zich bevindt aan de Ketelstraat 21-23 in de Molenwijk. CE heeft de afgelopen jaren zelf subbedrijven gestart, waaronder De Stadstuinbouw, het eerste wijkbedrijf dat door CE is opgericht. Een ander is Paviljoen Kobus, een horecagelegenheid aan de Trekvliet.

Aanstaande vrijdag zet minister Plasterk de bloemetjes buiten aan de Ketelstraat

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties helpt vrijdag 20 maart mee in de groentetuin in het Haagse stadsdeel Laak. Dit doet hij in het kader van NLdoet, de vrijwilligersactie van het Oranje Fonds. Ook leerlingen van het Esloo College helpen een handje mee.

stadstuin

In het kader van NL Doet wordt de tuin onder handen genomen. Stadsboer Elemam Musa wordt die dag geholpen door vrijwilligers van het Esloo College én minister Plasterk.

Tijdens deze dag zullen wij u op de hoogte houden via Facebook en Twitter.

Datum en tijdstip

Vrijdag 20 maart 2015
09.10 – 09.45 uur

Programma

09.10 Aankomst minister Plasterk
09.15 Werken aan de groentetuin met o.a. de stadsboer en leerlingen
09.45 Vertrek minister Plasterk
09.45 Vervolg vrijwilligersactie

Laat uw kleding repareren en aanpassen door Naus

naaimachine van NausPer heden is het mogelijk om bij Coöperatief Eigenwijzer uw kleding te repareren en/of aan te laten passen door Naus!

U kunt bij Naus terecht voor het innemen van pantalons, het uitleggen van de taille, het versmallen van broekspijpen, verkorten van lengte en/of voor het inzetten van nieuwe ritsen.

Naus is aanwezig op de Ketelstraat op dinsdag en donderdagmiddag van 12.00 en 17.00 uur, maar het is ook mogelijk om op afspraak langs te komen.

Naus is te bereiken op 06-34927859.

De vergeten rioolafvoer aan de Ketelstraat

Wekenlang lag de Ketelstraat open in verband met het aanleggen van een nieuwe riolering. Alle ongemakken van dien werden door de gebruikers van het CE-gebouw aan de Ketelstraat voor lief genomen in het vooruitzicht weer jaren probleemloos vooruit te kunnen met een vernieuwde riolering. De opluchting was echter groot toen de werkzaamheden eindelijk waren beëindigd. Nog groter echter was de verbazing toen vrijwel meteen de riolering van het CE-gebouw verstopt was. Op de begane grond liep het rioolwater vanuit de toiletten letterlijk over de vloer. Dat is natuurlijk niet erg leuk voor de mensen die op de begane grond een ruimte in gebruik hadden voor culturele activiteiten of een feestje.

Op vrijdagmiddag 23 mei 2014 werden de handen ineengeslagen van iedereen die ook maar enigszins behulpzaam kon zijn met de oplossing van dit probleem. CE kon de mensen die zich verheugden op een feestje toch niet in de “stront” laten zitten. Met vereende krachten en uitstekend teamwerk werd gepoogd de riolering te ontstoppen. Van alles werd er geprobeerd en er werden externe specialisten ingeschakeld. Het probleem moest voor het weekend worden opgelost. Wat er ook werd geprobeerd, het wilde maar niet lukken. Omdat het woord “opgeven” niet voorkomt in het CE-woordenboek, werd uiteindelijk laat op vrijdagmiddag de graafmachine van firma J. Scholman ingeschakeld om de straat open te breken om zo bij de verstopping te komen.

Groot was de verbazing toen er werd ontdekt, dat men was vergeten de uitgang van de riolering van het CE-gebouw op het vernieuwde riool aan te sluiten. Toen dat eenmaal duidelijk was, kon het probleem snel worden opgelost. Met dank aan iedereen die dit door uitstekende samenwerking voor elkaar hebben gekregen!

Hieronder een foto van de graafmachine van firma J. Scholman die de redding bracht.
Riolering 20140523 graafmachine firma J Scholman

Enactus studenten helpen CE 27/04/2013

Enactus studenten hebben zaterdag 2013-04-27 de cursusruimte en de ruimte ernaast voor mogelijk opvang van de kinderen van de cursisten, geschilderd. Ook de nieuwe vloer van de cursusruimte is gedweild met speciaal middel voor laminaatvloeren. Daarvoor moesten alle tafels en stoelen eerst eruit en na afloop weer naar binnen worden gesjouwd. Zie het fotoverslag hieronder.

CE is enorm blij met deze hulp en wil de studenten bij deze van harte danken.

CE ontwerper Sedi trots op opdracht

Sedi Zarringam heeft voor de vrijwilliger ambassadeurs van het WK Hockey in Den Haag (mei 2014) de kleding mogen ontwerpen. Op donderdag 24 april werd deze gepresenteerd in het in bijzijn van de Burgemeester, programmaorganisatie en de vrijwilligers in het Loumanmuseum. Sedi heeft tijdens de modeshow een sprankelende toelichting geven over de keuzes van kleding en kleuren. Coöperatief Eigenwijzer is ontzettend trotst op onze creatieve duizendpoot die al eerder de aankleding van Paviljoen Kobus (www.kobus.nu) en de gastvrouwen heeft ontworpen.

Zie verder de fotorapportage hieronder.
1SediKled

2SediKled
3SediKled 4SediKled