Category Archives: De Stadsboer

* Stadstuin lenteklaar dankzij NL doet!

Net zoals vorig jaar was er een NL Doet actie bij Coöperatief Eigenwijzer. Dit jaar was het plan om de tuin lenteklaar te maken, want de coöperatie heeft grote plannen voor de Stadstuin: allereerst zullen en bloemen en kruiden hier gegroeid worden, in plaats van de welbekende groente die De Stadsboer liet groeien de afgelopen jaren, en zal het een vorm krijgen van een kloostertuin. Daarnaast is de coöperatie van plan een theetuin te openen later dit jaar met zitplaatsen en mogelijkheden om tot rust te komen!

17 vrijwilligers staken op 11 maart 2016 hun handen uit hun mouwen om de tuin te schoffelen, hout van omgezaagde Berkenboompjes in stukjes te zagen en op te stapelen en onkruid en mos tussen de stenen uit te krijgen. In een paar uur tijd is er behoorlijk wat werk verzet, waarvoor wij de vrijwilligers heel hartelijk voor danken!

Wij hopen u binnenkort te mogen uitnodigen bij de opening van de theetuin.

Officiële Opening Natuurlijk Haags (28 mei 2015). Fotografie door Francisca Hagen

Vanaf 8 augustus: PlukZaterdag bij De Stadsboer op Natuurlijk Haags

Op het Natuurlijk Haags terrein, wat onlangs door wethouder Revis is geopend, doen wij – Coöperatief Eigenwijzer – aan stadslandbouw. Wij verbouwen diverse groenten als aardappelen, bieten, prei, bloem-, witte en rode kool, courgettes, aubergines, sperziebonen en kruiden als bieslook, koriander, munt, pepermunt, venkel en basilicum.

We telen natuurvriendelijk, dus geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Vrijwilliger stadslandbouw op Natuurlijk Haags

Komende zaterdagen, beginnend op 8 augustus 2015, van 13.00 tot 16.00 uur, nodigen we ieder uit die groenten wil komen plukken. We hanteren prijzen vergelijkbaar met die in de supermarkt. Bijvoorbeeld 1,10 euro voor een kilo aardappelen, een rode kool kost 1 euro, een bloemkool 75 cent. Zelf plukken, direct afrekenen is de formule. We hebben op dit moment aardappelen, rode kool, bloemkool, courgettes beschikbaar voor de pluk.

Bij de poort van het terrein heb je niet zomaar toegang. We hebben iemand staan bij de poort die u toelaat. Tot zaterdag!

Adres: Valutapad, Ypenburg, achter zwembad Hofbad.
Telefoon: 0644311857

Officiële opening Natuurlijk Haags (ex-GAVI)

Op donderdag 28 mei vond de officiële opening plaats van Natuurlijk Haags, eerder bekend als het GAVI-kavel/terrein. Op dit terrein heeft De Stadsboer een stuk grond waar hij zijn groenten en kruiden teelt.

De officiële opening werd gedaan door Boudewijs Revis, wethouder BSKB (Binnenstad, Stadsontwikkeling Kerngebieden en Buitenruimte). De Stadsboer kreeg de kans om uit te leggen wat hij doet op dit stuk grond, hij legde ook uit dat dit al jaren zijn droom is en dat deze nu is uitgekomen!

Bezoek de tuinen van De Stadsboer op de Dag van de Stadslandbouw

Zaterdag 6 juni vindt de Dag van de Stadslandbouw plaats, op deze dag is het mogelijk om de twee tuinen, de tuin achter De Ketel van Coöperatief Eigenwijzer en de tuin op Natuurlijk Haags (eerder bekend als GAVI) in Ypenburg, van De Stadsboer te bezoeken!

HaagsNatuurlijk_destadsboer

De deuren gaan op beide locaties open en dan is het mogelijk om een rondleiding te krijgen in de tuin en uitleg te krijgen van De Stadsboer Elemam. Ook is het mogelijk om groente en kruiden, vers van het land, te kopen.

Daarnaast is De Gave Bijentuin ook geopend op Natuurlijk Haags om te bezoeken, deze is op hetzelfde terrein van De Stadsboer te vinden.

De planning op 6 juni is als volgt:

10.00 – 13.00 uur: De stadstuin achter de Ketel is geopend
14.00 – 16.00 uur: De tuin op Natuurlijk Haags is geopend

De Stadstuin achter De Ketel

De stadstuin achter Coöperatief Eigenwijzer is te bereiken met het openbaar vervoer: tram 1 (uitstappen halte Broeksloot) en tram 15 (uitstappen halte Wenckebachstraat). En er is voldoende gratis parkeergelegenheid voor het gebouw.

Natuurlijk Haags is goed bereikbaar en ligt aan de afrit van de A12 naast het NS-station Den Haag Ypenburg en tramlijn 19.

We hopen u te mogen ontmoeten in één van deze tuinen!

 

De Stadsboer naar Amsterdam voor uittesten TukTuk

Vrijdag 15 mei ging De Stadsboer naar Amsterdam om te kijken naar de TukTuk die hij kan gebruiken voor zijn werkzaamheden in de stadstuin achter de Ketel, de kas naast Buurtboerderij de Nijkamphoeve en het GAVI-terrein. De TukTuk wordt geregeld dankzij de bijdrage van Fonds 1818! Samen met Hoofd Financiën gingen we op pad naar Amsterdam. Dit is de TukTuk die De Stadsboer binnenkort gaat gebruiken!

De TukTuk werd bekeken, maar ook uitgetest, dit werd een andere TukTuk om even onder de knie te krijgen hoe het wagentje precies werkt en reageert. We hopen de TukTuk heel snel in ontvangst te kunnen nemen.

De Stadsboer heeft extra grond om op te boeren

De Stadsboer gaat binnenkort hard aan het werk op zijn nieuwe stuk grond op het GAVI-terrein in Ypenburg. De afgelopen jaren had De Stadsboer alleen de stadstuin achter het gebouw De Ketel (van Coöperatief Eigenwijzer), vorig jaar ging het boeren zo goed dat hij meer vraag had dan aanbod! Met de uitbreiding van het stuk grond op het GAVI-terrein zal hij uitbreiden met zijn werkzaamheden als stadsboer.

Zo ziet het stuk grond er momenteel er uit:

Geslaagde editie NLdoet in de groentetuin van De Stadsboer

In het kader van NLdoet heeft Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties afgelopen vrijdag 20 maart geholpen in de groentetuin van De Stadsboer. Hij was al vroeg aanwezig om samen met 10 leerlingen van het Esloo College uien te poten. Na het gedane werk gaf De Stadsboer een kistje met kruiden als beloning.

De leerlingen van het Esloo College kregen uit handen van de minister een oorkonde met de handtekening van Plasterk. Na het bezoek van de minister zijn de leerlingen nog hard aan het werk gegaan om de tuin klaar te maken voor het voorjaar.

Bio-groenten of eigen tuintje bij Elemam

Elemam gaat vanaf 1 mei weer biologische groenten en kruiden verkopen. Je kunt voor de oogst van de dag terecht op dinsdag tussen 10.00 en 15.00 uur op de Ketelstraat 23 terecht of op donderdag tussen 13.00 een 17.00 uur voor Paviljoen Kobus (Trekweg 121).

Wil je liever zelf je groenten verbouwen. Je kunt nog bedden huren in de moestuin van Elemam. Kom even langs op de Ketelstraat 23 of mail naar info@cooperatiefeigenwijzer.nl.